Centar za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

128 Views

BLIC, 27. 08. 2010.

Prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom otvoren je juče u Beogradu, a nalazi se u Carigradskoj ulici 10. Ovaj poseban organizacioni deo Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), ima za cilj da pomogne boljem statusu osoba sa invaliditetom na tržištu rada.

Otvaranju je prisustvovao ministar Mlađan Dinkić.

Dejan Jovanović, direktor NSZ rekao je da će novootvoreni Centar imati značajnu informativnu ulogu jer će poslodavci, osobe sa invaliditetom i udruženja osoba sa invaliditetom na jednom mestu moći da dobiju sve potrebne informacije o zapošljavanju ovih osoba.

– Ovaj prostor je po tehničkim i ljudskim kapacitetima osposobljen da svoju važnu ulogu na sprovođenju Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u budućnosti još efikasnije sprovodi – istakao je Jovanović.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije je na otvaranju Centra kazao je da su prvi rezultati sprovođenja novog Zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, donetog pre više od godinu dana, a koji je suštinski stupio na snagu maja ove godine, ohrabrujući, jer je od maja do danas zaposleno 1.100 takvih osoba. On je naglasio da se očekuje da bi za godinu dana primene ovog Zakona trebalo da bude zaposleno oko 7.000 osoba sa invaliditetom. Dinkić je kazao i da su poslodavci koji nemaju mogućost za uposle osobe sa invaliditetom do sada uplatili oko 150 miliona dinara u budžet i da će ta sredstva biti iskorišćena za programe obuke i pronalaženje posla.

Gordana Rajkov, predsednica Udruženja za samostalni život osoba sa invaliditetom kazala je da je u Srbiji od ukupnog broja osoba sa invaliditetom zaposleno samo 13 odsto, od čega jedan odsto u privredi. Ona je navela da je jedan od problema u zapošljavanju nedovoljna informisanost i naglasila da osobe sa invaliditetom nakon zapošljavanja ne gube nijedno od prava, kao što je, na primer, pravo na pomoć i negu.

No comments