Inkluzivni jezik

👉🏼Da li znate koliko su reči važne za oblikovanje inkluzivnog društva? 💡Jezik u kome se prvo pominju osobe je najšire prihvaćen u upotrebi kada govorimo o osobama s invaliditetom, a to je upravo jezik koji se koristi i u Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. 🤝🏻Usvajanjem jezika koji uvažava različitost doprinosimo shvatanju invalidnosti kroz perspektivu ljudskih prava, a samim tim i stvaranju inkluzivnijeg okruženja na radnom mestu. ❗Ako niste sigurni, trebalo bi da pitate osobu ili grupu kako žele da im se obraćate. ➡️Saznajte više o inkluzivnom zapošljavanju na veb-sajtu fmi.rs i omogućite svojim zaposlenima #PosaoPoMeri 🍀“POSAO PO MERI – ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” realizuju #tvojFMI @caritas_srbije @fondacijadivac @cil.srbija @smartkolektiv uz podršku @usaidserbia *Izvor: “Smernice za upotrebu inkluzivnog jezika” Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi, 2019 #osobesainvaliditetom #zaposljavanje #ekonomskoosnazivanje

Radna praksa u Zrenjaninu

🚀✨ PraksaPoMeri u Zrenjaninu! 🌟 Ako ste na teritoriji Zrenjanina, imamo sjajne vesti za vas! Prijavite se za #PraksuPoMeri sa #tvojFMI i steknite radno iskustvo u jednoj od dve kompanije! 🌐💼 🔵 Administrativni radnik u HR-u // DIJAMANT / Zrenjanin 🔵 Pomoćnik u administrativnim poslovima // Majka Promet proizvodnja i trgovina / Zrenjanin Detalji Prakse: 🗓️ Trajanje: Februar i mart 2024. 📚 Pripremna radionica: Online, u organizaciji #tvojFMI Kako se Prijaviti? 1. 📥 Preuzmi prijavni formular na fmi.rs 2. 📧 Pošalji na activitymanager@fmi.rs, sa nazivom „Prijava za radnu praksu“ 3. 📅 Rok: 25.01.2024. Više Informacija: 🌐 fmi.rs/konkurs-za-prakse 📞 064 8917579 / 011 2622846 (09.00 – 16.00, radnim danima) 📧 activitymanager@fmi.rs 🤝 Praksa u okviru projekta #PosaoPoMeri u partnerstvu sa Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv, i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, uz podršku USAID Srbija. #osobesainvaliditetom #zaposljavanje #ekonomskoosnazivanjeosobasainvaliditetom

Posao u Beogradu

🚀✨ PraksaPoMeri u Beogradu! 🌟 Ako ste na teritoriji Beograda, imamo sjajne vesti za vas! Prijavite se za #PraksuPoMeri sa #tvojFMI i steknite radno iskustvo u jednoj od 18 multinacionalnih kompanija! 🌐💼 🔵 2 pozicije: HR saradnik i administrator zahteva za naknadu // Generali Osiguranje / Beograd 🔵 2 pozicije: Asistent u Talent sektoru i saradnik u marketingu // Mercator-S / Beograd 🔵 2 pozicije: Saradnik/ca za administraciju // Raiffeisen Banka / Beograd 🔵 3 pozicije: Zaposleni u odeljenju za hranu, za ljude i kulturu, legal administrator // IKEA Srbija / Beograd 🔵 1 pozicija: Prodavac u maloprodajnom objektu // Sport Vision / Beograd 🔵 1 pozicija: HR saradnik // Mlekara Šabac / Beograd 🔵 1 pozicija: Saradnik za kadrovske poslove // Medigroup / Beograd 🔵 2 pozicije: Praktikant/kinja u Odeljenju BIznis podrške i za razvoj kredita za fizička lica // Addiko bank / Beograd 🔵 2 pozicije: Praktikant za Kvalitet i usklađenost i prevodilac za engleski jezik // Belgrade Airport / Beograd 🔵 1 pozicija: Saradnik u HR timu // MONA / Beograd 🔵 2 pozicije: Adminstrativni radnik u Hotelu i Kancelariji // Hotel ’’Moskva’’ / Beograd 🔵 2 pozicije: Sales assistant i HR assistant // Sliver Bell Group / Beograd 🔵 1 pozicija: HR Specialist/Admin // AVENT / Beograd 🔵 1 pozicija: Agent korisničke podrške i prodaje // Ennovation Hub 360 / Beograd 🔵 1 poziocija: Saradnik za grafički dizajn // SDPD / Beograd 🔵 1 poziocija: Assistant za rukovođenje pritužbama kupaca // PepsiCo / Beograd 🔵 2 pozicije: Administrator u logistici i arhivi // Atlantic Grupa / Beograd 🔵 1 pozicija: Saradnik za administraciju depozita pravnih lica // OTP banka Srbija / Beograd Detalji Prakse: 🗓️ Trajanje: Februar i mart 2024. 💰 Beneficije: Novčana nadoknada, troškovi prevoza i toplog obroka 📚 Pripremna radionica: Online, u organizaciji #tvojFMI Kako se Prijaviti? 1. 📥 Preuzmi prijavni formular na fmi.rs 2. 📧 Pošalji na activitymanager@fmi.rs, sa nazivom „Prijava za radnu praksu“ 3. 📅 Rok: 17.01.2024. Više Informacija: 🌐 fmi.rs/konkurs-za-prakse 📞 064 8917579 / 011 2622846 (09.00 – 16.00, radnim danima) 📧 activitymanager@fmi.rs 🤝 Praksa u okviru projekta #PosaoPoMeri u partnerstvu sa Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv, i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, uz podršku USAID Srbija.

Radna praksa

🚀 #tvojFMI poziva sve zainteresovane mlade sa invaliditetom sa teritorije Beograda, Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Niša i Šapca da se prijave na konkurs za pohađanje plaćene radne prakse!
💼 Poziv je otvoren za mlade do 35 godina sa motivacijom i željom da uče i steknu radno iskustvo kroz praksu u čak 28 vodećih kompanija u Srbiji, koja se realizuje u periodu od dva meseca, tokom februara i marta 2024. godine.
💰 Troškove prevoza i toplog obroka pokriva Forum mladih sa invaliditetom, koji će praktikantima obezbediti novčanu nadoknadu na mesečnom nivou, a pre početka programa biće održana pripremna online radionica za praktikante u organizaciji Foruma mladih sa invaliditetom.
➡️Prijavite se na konkurs slanjem prijavnog formulara koji možete preuzeti na sajtu fmi.rs, poslati na adresu activitymanager@fmi.rs sa nazivom „Prijava za radnu praksu“ do srede, 17.01.2024.
➡️Za više informacija poseti web-sajt fmi.rs ili se javi putem imejla na activitymanager@fmi.rs i telefona 064 8917579 i 011 2622846 (radnim danima 09.00 -16.00).
🤝 Praksa se realizuje u okviru projekta #PosaoPoMeri Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom koji realizuju FMI u saradnji sa Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, uz podršku USAID Srbija.
#osobesainvaliditetom #zaposljavanje #ekonomskoosnazivanje

Usluge podrske za samostalni zivot znacajne za zaposljavanje

Kao deo prava na novčano davanje za pomoć i negu drugog lica, usluge podrške za samostalni život podrazumevaju stanovanje uz podršku, personalnu asistenciju, obuku za samostalni život i druge vrste podrške neophodne za aktivno učešce korisnika u društvu, kao i na tržištu rada.

Ova prava se ostvaruju se u okviru sistema penzijsko-invalidskog osiguranja (naknada za pomoć i negu) i sistema socijalne zaštite (dodatak za pomoć i negu), a obezbeđuje ih jedinica lokalne samouprave.

Saznajte još korisnih informacija na veb-sajtu fmi.rs i omogućite svojim zaposlenima #PosaoPoMeri

Izvor: “Analiza politika i preporuke za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na tržištu rada“ Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i Forum mladih sa invaliditetom”, 2023.

“POSAO PO MERI – ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom” realizuju Forum mladih sa invaliditetom @caritas_srbije Fondacija Ana i Vlade Divac @cilsrbija @smartkolektiv uz podršku @usaidserbia

#osobesainvaliditetom#zaposljavanje#ekonomskoosnazivanje

Okrugli sto u Beogradu

U Beogradu je 27.11 održan poslednji u seriji okruglih stolova, u organizaciji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije. Predstavljeni su rezultati Analize zakonodavstva na nacionalnom i lokalnom nivou u oblasti zapošljavanja sa fokusom na osobe sa invaliditetom. Takođe su mapirani i određeni lokalni problemi i razgovarano o načinima njihovog prevazilaženja.

Okrugli sto je deo projekta @POSAOPOMERI: EKONOMSKO OSNAŽIVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM, koji sprovodi @fmi.rs @cilsrbija @caritas_srbije @fondacijadivac @smartkolektiv a finansira @usaid

#osobesainvaliditetom#zapošljavanje#ekonomskoosnazivanje

Okrugli sto Subotica

U Subotici je 22.11 održan okrugli sto, u organizaciji Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije. Predstavljeni su rezultati Analize zakonodavstva na nacionalnom i lokalnom nivou u oblasti zapošljavanja sa fokusom na osobe sa invaliditetom. Takođe su mapirani i određeni lokalni problemi i razgovarano o načinima njihovog prevazilaženja.

Okrugli sto je deo projekta @POSAOPOMERI: EKONOMSKO OSNAŽIVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM, koji sprovodi @fmi.rs@cilsrbija @caritas_srbije@fondacijadivac@smartkolektiv a finansira @usaid

#osobesainvaliditetom#zapošljavanje#ekonomskoosnazivanje

CSŽ OSI Smederevo

Centar sa samostalni život osoba sa invaliditetom Smederevo je juče obeležio 20 godina postojanja i rada.

Ponosni na njihov rad i postignuća i srećni što je postojao Vojislav Mladenović, koji je ideju o samostalnom životu čvrsto ugradio u temelj ove organizacije.