Dan osoba sa invaliditetom, 3 decembar, obeležen u Narodnoj skupštini Republike Srbije

112 Views

Povodom 3 decembra, dana osoba sa invaliditetom, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva održao je posebnu sednicu zajedno sa Odborom za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Republike Srbije. Sednica je održana sa temom „Uklonimo prepreke, otvorimo vrata – uključenost za sve“ Sednici su pored narodnih poslanika/ca, članova oba Odbora, prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstva građevinarstva i urbanizma i predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom iz Beograda, Prijepolja i Novog Pazara, zaštitnik građana Saša Janković, predstavnici kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i predstavnik Delegacije EU u Srbiji

Predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Milica Dronjak ukazala je na probleme i postojanje socijalnih barijera i potrebu podizanja svesti društva o potrebama OSI, a predsednik Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Dejan Radenković izrazio je spremnost ovog Odbora da, u okviru svojih nadležnosti, razmatra potrebe i sugestije udruženja osoba sa invaliditetom, sa aspekta uklanjanja arhitektonskih barijera, kako bi se olakšala socijalna uključenost ovih osoba. Predstavnici organizacija OSI Srbije, posebno su ukazali na probleme u sprovodjenju Zakona o socijalnoj zaštiti i organizovanju službi podrške u lokalnoj zajednici i potrebu što bržeg usvajanja novih zakona o prostornom planiranju, psima vodičima za slepe osobe, srpskom znakovnom jeziku i zakonu o organizacijama OSI.

Pre početka zajedničke sednice oba Odbora, predstavnici organizacija OSI, prisustvovali su otvaranju plenarne sednice Parlamenta, obišli zdanje Doma Narodne Skupštine i izložbu „Srbija – trajanje i pamćenje” postavljene  u svečanom holu Domu Narodne skupštine, na kojoj je  predstavljena arhivska građa iz istorije moderne srpske državnosti, među kojom su i originalni rukopis „Sretenjskog“ ustava iz 1835. i pasoš Vuka Stefanovića Karadžića iz 1852. godine.
Poseta Narodnoj skupštini i održavanje posebnih sednica Odbora inicirani su u okviru projekta “zajedno za političko i ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom“ koji finansira Delegacija EU u Srbiji a sprovode ga Centar za SŽ OSI Srbije i NOOIS, uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta u Srbiji.

3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013 3 decembar 2013

No comments