Centar za samostalni život OSI Srbije na Forumu Srbija-EU

165 Views

Centar za samostalni život OSI Srbije na Forumu Srbija-EU

U Beogradu je 9. septembra 2011. održan prvi Forum Srbija – EU, „Prevazilaženje krize, put ka Evropskoj uniji“, koji su otvorili predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej. Forum Srbija-EU je bio izuzetno važan politički događaj u kome su učestvovali visoki zvaničnici Srbije, Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana, politički i ekonomski lideri, predstavnici akademske mreže i nevladinog sektora.

Osnovne teme Foruma su bile ekonomija znanja, održivi razvoj, socijalna inkluzija i borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija, a osim plenarnih sednica, održana su i četiri panela na kojima je posebno diskutovana svaka od osnovnih tema Foruma. Panele su vodili ministri u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić, Oliver Dulić, Ivica Dačić i Gordana Matković, savetnik predsednika Republike Srbije za socijalna pitanja.
U okviru panela „Socijalna inkluzija“ Gordana Rajkov, narodna poslanica i predsednica Centra za samostalni život OSI Srbije, bila je jedan od pet panelista koja je govorila o Barijerama za osobe sa invaliditetom kao prepreci za inkluzivni rast. U svom izlaganju, ona je ukazala na pozitivne pomake u politici države prema osobama sa invaliditetom, naročito u unapređenju zakonskog okvira, ali i na postojanje niza problema u svakodnevnom životu OSI, naročito u oblastima pristupačnosti, socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Učešće predstavnice Centra kao jedine organizacije OSI na ovako prestižnom i značajnom političkom, međunarodnom skupu, predstavlja i svojevrsno priznanje radu Centra kao organizacije, ali i prepoznavanje pitanja invalidnosti kao jednog važnog političkog pitanja, koje se više ne može zaobići u raspravama o ljudskim pravima i pitanjima pridruživanja Evropskoj Uniji.

EU Forum

No comments