Evropski sud za ljudska prava podržava pravo glasa osoba sa invaliditetom

93 Views

Osobe sa invaliditetom koje su pod starateljstvom su medju najranjivijim grupama madjarskog društva. Jedan od razloga njihove isključenosti je da su one automatski onemogućene u osnovnim pravima učestvovanja u političkom životu. Danas je Evropski sud za ljudska prava presudio da je ovakva situacija protivna Evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima.

Prema Ustavu Madjarske osobama koje su pod stalnim ili delimičnim starateljstvom nemaju pravo glasa. Ovakva situacija isključuje oko 80,000 odraslih iz učešća u političkom životu. Mental Disability Advocacy Center već duže vremena ističe takvu praksu koja pojačava društvenu izolaciju osoba sa invaliditetom.  Pravna zabrana je takodje suprotna madjarskim medjunarodnim obavezama u vezi sa Medjunarodnom Konvencijom o gradjanskim i političkim pravima, Evropskom Konvencijom o ljudskim pravima, UN Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom i preporukama Saveta Evrope No. R(99)4 o ‘odraslim osobama sa odredjenim oštećenjima’.

Današnja presuda u slučaju K.A. protiv države Madjarske u Evropskom sudu za ljudska prava je mogući pokretač radikalnih promena u zaštiti političkih prava osoba sa invaliditetom. MDAC i pravni zastupnici gospodina  K.A. su predali slučaj Sudu 2006. u ime svog klijenta. K.A. je pod delimičnim starateljstvom od 2005. i od tada nema pravo glasa na izborima. Pravna odluka kojom se stavlja pod starateljstvo ni na koji način nije procenila njegovu sposobnost da donosi odluke o političkim pitanjima i kao takva nema pravnu snagu.

Uskraćivanje prava na glasanje je automatska posledica činjenice da je stavljen pod starateljstvo na osnovu ustavnog odredjenja.  

MDAC pozdravlja volju suda da prepozna dalekosežne diskriminatorne posledice ovakve zabrane i društvene predrasude. MDAC takodje urgira kod madjarskih vlasti da private odluku Suda i prestanu sa uskraćivanjev prava glasa u duhu medjunarodnog prava, uključujući UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, koja pravno obavezuje državu Madjarsku.

Odluka Suda znači da pravna regulative o pravu osobe sa invaliditetom treba da se preispitaju, uključujući korekciju Ustava Madjarske.

No comments