Freedom Drive (Vožnja za slobodu) 2009 – Zahtevi

124 Views

Dana 16. septembra 2009, preko 400 vozača za slobodu, iz više od 20 država će se javno okupiti ispred Parlamenta Evrope u Strazburu. Oni će šetati, voziti kolica, hodati uz pomoć pratilaca ili psa vodiča, jer bez obzira na njihov invaliditet oni su ujedinjeni u jecnom cilju: samostalni život.

Oni će predati sledeće zahteve predsedniku evropskog Parlamenta: 

1. Pozivamo Evropsku Zajednicu da obezbedi da samostalni život postane centralni deo invalidske politike u okviru strategije Evropske Unije, kako je izraženo u Invalidskoj strategiji EU, Invalidskom akcionom planu i članu 19. Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i Opcionom Protokolu.

2. Podstičemo Evropsku Zajednicu da nastavi da asistira u razvoju servisa u lokalnoj zajednici radi deinstitucionalizacije širom Evrope.

3. Pozivamo na primenu naših ljudskih prava na personalnu asistenciju, osnovu koja garantuje uživanje samostalnog života.

4. Pozivamo na mogućnost jednakog uživanja prava na slobodu kretanja koja znači korišćenje servisa personalne asistencije.

5. Pozivamo na odvajanje evropskih fondova u iznosu od 5% za razvoj programa za samostalni život u zemljama u razvoju.

6. Pozivamo Evropsku Zajednicu da u potpunosti ratifikuje Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom, da potpiše i ratifikuje Opcioni Protokol da bi se oni primenili u zakonodavstvu i politici EU. Trenutno je pritisak na institucije i predstavnike država članica da prebace konvenciju u domaće zakonodavstvo što je pre moguće.

7. Pozivamo na specifične direktive u oblasti invalidnosti kako bi se očuvala i zaštitila puna prava osoba sa invaliditetom širom Evrope.

8. Osobe sa invaliditetom i njihove organizacije moraju biti obavezno uključene u sve nivoe donošenja odluka, uključujući i njihovo planiranje, izradu i primenu.   

Ništa o nama bez nas! 

No comments