Moje pravo da budem zdrava

118 Views

Reproduktivno zdravlje je jako važno za svaku ženu. Nabavkom specijalne hidraulične ginekološke stolice u Dispanzeru za žene Užice omogućuje se i ženama sa invaliditetom da bez problema obave ginekološki pregled.

Uz veliku pomoć Branislava Mitrovića, narodnog poslanika iz Užica sredstva za ovu stolicu obezbedilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, 1.200.000din. i Zdravstveni Centra Užice 200.000din.  

Po rečima načelnice Dispanzera za žene dr. Danijele Knežević do sada je jako mali broj žena sa invaliditetom dolazio na preglede a ni jedna korisnica invalidskih kolica. Jednim delom zbog predrasuda a najviše zbog poteškoća da se pregled uradi kako treba. Hidraulična ginekološka stolica napravljena je tako da se podešava prema mogućnostima pacijentikinje, a posebno je prilagodljiva korisnicama invalidskih kolica. Pregledi se mogu zakazivati svakodnevno, a u narednom periodu u Dispanzer za žene i Udruženja sprovešće akciju u kojoj će se pozvati žene sa invaliditetom iz Užica ali i iz regiona da se odazovu na ginekološki pregled, nadlasila je dr. Knežević.  

Inicijativa za nabavke ove stolice pokrenuta je još pre više od godinu i po dana u okviru projekta „Moje pravo da budem zdrava“ organizacije za zaštitu prava i podršku žena sa invaliditetom „…Iz kruga“. u saradnji sa Udruženjem distrofičara Zlatiborskog okruga. Zbog arhitektonske nepristupačnosti zgrade na prilaznim stenicama biće postavljena montažna  rampa koja će se postavljati po potrebi, kada pacijentkinja ima zakazan pregled. Po obećanjima direktra Zdravstveni Centra Užice dr. Darka Marinkovića u najskorije vreme ovaj problem biće trajno rešen.

No comments