Manje seksa, manje zabave

100 Views

Mnogim osobama sa invaliditetom nedostaju seks, zabava i spontanost u životu, sudeći po rezultatima “kviza” o samostalnom životu.

Kviz je napravio magazin Scope uz podršku časopisa Disability Now, nakon čega su odgovori rangirani u “skali samostalnog života” od 1 do 100.

Skoro trećina, bodovana izmedju 30-49 poena je bila u kategoriji “ne baš samostalni”.

Uporedni kviz sa osobama koje nemaju invaliditet pokazuje da su osobe sa invaliditetom losije rangirane u mogućnostima da se ponašaju spontano, planiraju budućnost, imaju pristup informacijama i uživaju u dobrom životu.Osobe sa invaliditetom nisu u prilici da često probaju nove stvari, 55 % ih je na to pitanje odgovorilo “ne tako često” ili  “retko/nikad” u poredjenju sa 19 % osoba bez invaliditeta koje su dale isti odgovor na ovo pitanje.Andi Rikel, izvršni direktor magazina Scope, kaže: “Uopšte nije iznenadjujuće da ovi rezultati pokazuju kako se osobe sa invaliditetom često ne osećaju zadovoljno i imaju jako malo zabave.  Ako nemaju potrebnu podršku…život postaje frustrirajući.”

Ovi rezultati su omogućili zastupnicima samostalnog života da obnove poziv vladi Velike Britanije da podrži zakon o samostalnom životu kojeg je već ranije podneo Lord Ashley.

Rejčel Herst, direktor Disability Awareness in Action, kaže da ovi pokazatelji govore da “samostalni život za mnoge osobe sa invaliditetom jeste divan san koji još ni izdaleka neće postati stvarnost”.

Osobe sa invaliditetom koje su se okupile na zajedničkom protestnom skupu da bi zastupale samostalni život su bile “šokirane” ovim rezultatima.  Kris Kilik, 45 godina, iz Bermondsija, kaže: “Mnogim osobama sa invaliditetom je potrebna pomoć da odu u bioskop ili pab ali socijalne službe nemaju sredstava da to omoguće. To znači biti zarobljen u kući.”

 Sju Elsgud, 41 godina, iz Griniča, kaže da rezultati pokazuju  “poniženje” sa kojim se osobe sa invaliditetom susreću svaki dan. “Činjenica da mogu da zaposlim personalnog asistenta da mi pomaže ovde i danas, čini veliku razliku i volela bih da to bude stavljeno i sačuvano u novom zakonodavstvu.”   

No comments