O osnaživanju

130 Views

 “Osnaživanje”… šta je to?

Osnaživanje je kada mi koji imamo invaliditet odbijamo uloge večne dece, neuspeha i manje važnosti… kada kažemo  “ne” velikoj laži da možemo verovati paternalističkom autoritetu koji nam obećava jednakost i dobar život.

Osnaživanje je kada smo u stanju da preuzmemo kontrolu nad svojim životima i uzmemo jednako učešće u kontroli vlasti i programima koji nas se tiču. Osnaživanje je kada preuzimamo punu odgovornost  i koristimo sve svoje kapacitete da bismo vodili kvalitetan život za sebe, svoje porodice i svoje zajednice.

Osnaživanje je kada radnik u rehabilitacionom centru, nastavnik, poslodavac i drugi preuzmu ulogu dobrog zastupnika – radeći u partnerstvu sa svakim pojedincem radi modifikovanja programa kreiranog da omogući tim pojedincima da postignu ono što žele. 

Osnaživanje je sve ono što radimo za direktore velikih kompanija, nacionalne vodje, vojnike i lekare, kada nam je potrebno da ti ljudi štite naše investicije, zdravlje, slobodu, živote. Osnaženo društvo se neće uspostaviti sve dok ne shvatimo da smo svi mi odgovorne vodje – da svako od nas može u nekom trenutku svog života da se suoči sa invaliditetom – da produktivnost i kvalitet života osobe sa intelektualnim smetnjama ili gubitkom sluha jesu jednako važni za naše džepove i sreću, kao i produktivnost predsednika Coca Cole ili kvoterbeka Washington Redskins-a.

Džastin Dart

No comments