DISGRAFIJA

144 Views

Disgrafija predstavlja teškoću u ispravnom pisanju bez obzira na to koliko ste u stanju dobro da čitate. Osobe sa ovim oštećenjem mogu da pišu ali imaju problem da to rade koordinisano. Osobe sa disgrafijom često imaju problema sa osnovnim spelovanjem, izgovaraju pogrešne reči pri sklapanju rečenice I ponekad imaju problem sa vezivanjem pertli na svojim cipelama. Disleksija Disgrafija  – Pisanje je nečitko, prepisivanje relativno dobro a spelovanje loše. Ritmičko udaranje (taktiranje) prstima je normalno.Motorna disgrafija Usled motoričke nespretnosti pisanje je nečitko, prepisivanje je nečitko, spelovanje je normalno a taktiranje prstima je ubrzano.Prostorna disgrafijaUsled nemogućnosti snalaženja u prostoru pisanje je nečitko, prepisivanje je nečitko, spelovanje je normalno a taktiranje prstima je ubrzano.

Simptomi:
U simptome spadaju mešanje velikih I malih slova, nepravilna veličina I oblik slova, nedovršena slova, nastojanje da se pisanje koristi kao komunikaciono orudje, smanjena brzina pisanja ili prepisivanja, pričanje sa sobom u toku pisanja, opšta nečitljivost.

Detaljniji simptomi:Zgrčeni prsti prilikom pisanja; neobičan položaj tela, ručnog zglova i papira prilikom pisanja; nepotrebno brisanje napisanog; neprepoznavanje velikih i malih slova, kao i normalnih i kurzivnih slova; pogrešno korišćenje margina i redova; neorganizovano pisanje po strani; nedovoljna brizna prilikom prepisivanja; opšta nečitljivost; potreba za verbalnim signalima; oslanjanje na mentalnu sliku onoga šta npr. radi ruka dok piše; primena verbalnih uputstava i sporo planiranjeViše na www.k12academics.com   

No comments