8. Sednica Ad Hoc Komiteta o pravima i dostojanstvu osoba sa invaliditetom

130 Views

Današnji dan, 25. avgust 2006, je dan za slavlje!  Ostvarili smo nešto što nam je dugo bio san: Konvencija UN o našim ljudskim pravima!

Pre dvadeset i pet godina na prvom svetskom kongresu DPI u Singapuru, prepoznali smo potrebu ujedinjenja i borbe za naša ljudska prava. Ovom pobedom smo se ujedinili kao nikad pre!  Usvajanjem nacrta Konvencije od strane Ad Hoc Komiteta možemo da proslavimo veliku pobedu na dugom putu ka jednakosti i treba da budemo veoma ponosni na to dostignuće. Na početku ovih pregovora DPI je jasno izneo svoj stav da nema ljudskih prava na koja osobe sa invaliditetom nemaju prava. Dokument usvojen danas priznaje i  štiti naša prava u okvirima rada UN i na taj način nam osigurao veliku pobedu.
Ovaj dokument je od neprocenjive vrednosti za nas a mi ćemo nastaviti našu borbu za puno ostvarenje svih naših prava! Na kraju želimo da se posebno zahvalimo Predsedavajućem Ad Hoc Komiteta, ambasadoru Don MacKay’u sa Novog Zelanda i vladinim delegacijama, DESA i Sekretarijatu UN, kao i NVO kolegama širom sveta koji su radili vredno da bi nam omogućili ovaj izuzetan instrument. Radujemo se zasedanju Generalne skupštine UN kako bismo započeli važan proces ratifikacije i primene ove Konvencije!
 Venus Ilagan, Predsedavajuća DPI (Svetska organizacija OSI)

No comments