Ženeva, 23. avgust 2006

179 Views

Visoki komesar UN za ljudska prava, Louise Arbour, je dala svoju podršku Medjunarodnoj Konvenciji za prava osoba sa invaliditetom, koju će razmatrati Generalna skupština Ad Hoc komiteta u Njujorku.

“Želim da dodam svoj glas onima koji pozdravljaju usvajanje nove Medjunarodne Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom”, rekla je Visoki komesar. “Postojeći standardi o ljudskim pravima nisu bili dovoljno efikasni u istinskoj zaštiti osoba sa invaliditetom – a rezultat toga je deset posto svetske populacije koji su izloženi najekstremnijim formama kršenja i odricanja ljudskih prava”. Prema njenim rečima, usvajanje ove Konvencije će značiti ustanovljenje jačih sistema zaštite ljudskih prava na nacionalnim nivoima.

“Radujem se saradnji sa državama i njihovim gradjanskim društvima, u davanju podrške novim mehanizmima praćenja zaštite ljudskih prava. To će omogućiti državama podizanje svesti i upućivanje na stereotipe i predrasude koje osobama sa invaliditetom poriču uživanje njihovih ljudskih prava”, rekla je Louise Arbour.

Kovencija će razraditi ljudska prava osoba sa invaliditetom u oblastima kao što su jednakost, nediskriminacija i jednako priznavanje pred zakonom; sloboda i sigurnost pojedinca; pristupačnost, lična mobilnost i samostalni život; pravo za zdravstenu zaštitu, rad i obrazovanje i učešće u političkom i kulturnom životu.

Generalna skupština Ad Hoc Komiteta zaseda od 14. do 25. avgusta, kada će se razmatrati usvajanje nacrt teksta Konvencije. Predlog ovog dokumenta je u pregovorima od 2001, i biće prvi prvi novi dokument o ljudskim pravima u 21. veku koji će označiti pomak u načinu odnosa prema 650 miliona osoba sa invaliditetom.

Služba za informisanje UN

 

No comments