Regionalna konferencija „Učešće osoba sa invaliditetom u politici i na izborima“

135 Views

Balkanska nezavisna mreža u oblasti invalidnosti (BIDF) i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) organizuju Regionalnu konferenciju pod nazivom Učešće osoba sa invaliditetom u politici i na izborima, koja se održava 16. i 17. oktobra u hotelu Zira u Beogradu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima približno jedna milijarda osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom uglavnom nisu dovoljno zastupljene na izborima, u demokratskim strukturama niti procesima odlučivanja širom regije OEBS-a.

Konferencija će poslužiti kao platforma za podizanje svesti o ograničenom učešću osoba sa invaliditetom u političkom i izbornom životu na zapadnom Balkanu, te za određivanje različitih mera koje će učiniti da demokratske institucije i procesi odlučivanja budu inkluzivniji za osobe sa invaliditetom.

Na ovoj manifestaciji učestvovaće istaknuti aktivisti u oblasti prava osoba sa invaliditetom, sadašnji i bivši parlamentarci sa invaliditetom, članovi akademske zajednice, predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom i stručnjaci iz drugih međunarodnih organizacija, uključujući Komitet UN-a za prava osoba sa invaliditetom.

 

No comments