INTENZIVNE EDUKACIJE

120 Views

Centar za samostalni život OSI Srbije je od početka jeseni realizovao niz različitih obrazovnih programa.

Servis personalne asistentcije – za donosioce odluka i predstavnike organizacija OSI iz Mojkovca i Bijelog Polja. Trening su održali Dimitrije Gligorijević i Ivana Gvozdenović, treneri Centra i to o značaju ove vrste podrške za celu lokalnu zajednicu (osobe sa invaliditetom, lokalne vlasti, pružaoce usluga, porodice korisnika…). Trening je održan 26/28. avgusta 2013 u Bijlom Polju. Trening je finansiran sredstvima UNDP Crne Gore. 

Javno zastupanje – trening za predstavnike organizacija OSI radi upoznavanja učesnika sa procesom i ključnim koracima javnog zastupanja kao jednog od načina zastupanja prava i interesa osoba sa invaliditetom pred donosiocima odluka, a radi unapredjenja njihovog položaja u društvu. Trening za učesnike iz Novog Pazara i Prijepolja održan je 16. septembra a za učesnike iz Kladova, Negotina i Bora 30. septembra 2013. Trening je u okviru projekta Ujedinjenim snagama do političkog i ekonomskog osnaživanja, koji finansira delegacija EC u Srbji kroz prograk EIDHR. 

Obuka personalnih asistenata kroz akreditovani program – Organizacija FREND iz Majdanpeka je organizovala obuku personalnih asistenata po akreditovanom programu Centra od 19/22. septembra. Trening su vodili treneri Centra Gordana Rajkov, Dimitrije Gligorijević, Milena Stojanović, Ivana Gvozdenović i Lidija Milanović. Nakon testiranog znanja asistenata nakon ove obuke oni koji su je uspešno završili dobiće sertifikate. Ovu obuku je finansirao Sektor za brigu o porodici pri MRZSP organizaciji FREND. 

Veštine pregovaranja i debatovanja – trening za mlade osobe sa invaliditetom i njihove saradnike u lokalnoj zajednici na teme: osnovi komunikacije, vrste komunikacije, aktivno slušanje, postavljanje pitanja, elementi javnog nastupa: govor, dikcija, osnovi pregovaranja, principi debate. Radionica je vodila Nataša Ristić uz pomoć Gordane Rajkov a Radionica je održana u okviru projekta Ništa o nama bez nas, koji finansira Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.  

Obuka personalnih asistenata kroz akreditovani program – Organizacija paraplegičara Bijelog Polja organizuje obuku PA po akreditovanom programu obuke Centra za samostalni život OSI Srbije. Obuka će se održati 9/12. oktobra 2013 u Bijelom Polju za organizacije iz Mojkovca i Bijelog Polja. Ovo je projekat koji finansira UNDP Crne Gore.    

No comments