Medjunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar 2012.

118 Views

Oko 15% celokupnog čovečanstva živi sa nekom vrstom invaliditeta.Osobe sa invaliditetom, “najveća svetska manjina”, često se sreću sa barijerama koje ih onemogućavaju u ravnopravnom učešću u svim društvenim aspektima. Barijere imaju različite oblike, uključujući one koje se odnose na fizičko okruženje ili informacije i komunikacionu tehnologiju ili one koje reuzltiraju lošim zakonskim rešenjima ili društvene predrasude i diskriminacija.  Rezultat je da osobe sa invaliditetom nemaju jednak pristup društvu ili servisima, uključujući obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu negu, transport, političko učešće ili pravdu.

Dokazi i iskustvo pokazuju da uklanjanje barijera daje osobama sa invaliditetom mogućnost jednakog učešća u društvenom životu i celokupna zajednica od toga ima koristi. Stoga su barijere sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom su otežavajuć faktor celoj zajednici a pristupačnost je neophodna da bi se postigao progres i razvoj za sve.

Konvencija o pravima OSI priznaje da postojanje barijera u svim oblastima čini centralnu komponentu invalidnosti. U Konvenciji se invalidnost smatra razvojnim konceptom koji je rezultat “interakcije između osoba sa invaliditetom i barijera u shvatanjima i fizičkom okruženju koje onemogućavaju njihovo puno i efektivno učešće u društvu na istim osnovama sa drugima.”

Pristupačnost i inkluzija osoba sa invaliditetom su osnovna prava priznata u Konvenciji i nisu samo ciljevi nego i preduslovi za uživanje drugih prava. U članu 9 Konvencije traži se da se omogući osobama sa invaliditetom da žive samostalan život i aktivno učestvuju u svim aspektima života i razvoja.  To zahteva od država članica da preduzmu odgovarajuće mere koje će omogućiti osobama sa invaliditetom pristup svim aspektima društva, na jednakim osnovama sa drugima kao i da identifikuju i eliminišu prepreke.

Uprkos ovome u mnogim delovima sveta i dalje postoji nedostatak svesti irazumevanja pristupačnosti kao pitanja koje se prožima u svim oblastima razvoja pa i dalje postoje prepreke u postizanju napretka i razvoja što se odražava i u realizaciji Milenijumskih razvojnih ciljeva i drugih međunarodnih sporazuma i dokumenata.

No comments