OSOBE SA INVALIDITETOM NASTAVLJAJU BORBU ZA BOLJE USLUGE U EU AVIO KOMPANIJAMA

102 Views

BRUSSELS(Rojters) – Borci za prava kažu da će nastaviti borbu za unapređenje tretmana osoba sa invaliditetom na letovima u Evropi, nakon sastanka sa vodećim zvaničnicima za prevoz u okviru EU.

„Trajaće godinama da prestane diskriminacija sa kojom se OSI suočavaju svaki dan,“ rekao je Stig Langvad, iz Evropskog Foruma OSI.EU zvaničnici su se sreli sa grupom koja vodi kampanju a koja predstavlja ugrubo 80 miliona Evropljana sa invaliditetom, prošle nedelje, kako bi razgovarali o teškoćama sa kojima se suočavaju putnici u invalidskim kolicima koji lete.

Po izjavi  EDFa došlo je do malog napretka na sastanku sa Simom Kalasom, EU komesarom za transport. „Kalas nije bio raspoložen za uvid u to kako se odvija primena zakona o pravima OSI,“ rekao je Langvad Rojters.  Avio kompanije su bile meta serije tužbi zbog lose prakse u vezi sa putovanjima OSI. 

Langvad kaže da je došlo do izvesnog poboljšanja u primeni postojećih zakona o putnicima u avio saobraćaju među zemljama članicama EU – da se npr. sa kolicima rukuje na odgovarajući način. EDF nastavlja lobiranje kod EU putničkog direktorata da reguliše žalbe u skladu sa postojećim zakonima i unapredi znanja i veštine osoblja na aerodromima, kaže  Langvad. EU planira da revidira postojeće smernice da bi pojasnili u kojim okolnostima putnicima može da bude zabranjeno ukrcavanje u avion, dodao je on.

Putnički direktorat nije odgovorio na pozive niti mejlove radi komentara.

DISKRIMINATORNA PRAKSA

Sastanak je sazvan nakon žalbi na nekoliko evropskih avio kompanija koje su stigle Evropskoj Komisiji, uključujući i one predstavnika UN za invalidska pitanja, koji nisu mogli da uđu na evropske letove Swiss International Airlines u aprilu ove godine.

Ryanair je izgubio tužbu u Britaniji ranije ove godine u slučaju žene koja koristi invalidska kolica koja je ostala na pisti jer tražena hidraulična dizalica koja je trebalo da je podigne do aviona nije bila dostupna. Njen muž ju je uneo u avion na svijim ramenima bez ikakve pomoći osoblja.

Air Europa, EasyJet i Air Berlin su takođe tuženi Komisiji. EU zakon in 2006. zahtevao je da aerodromi i avio kompanije dozvole ukrcavanja putnika sa ograničenom mobilnošću.  Međutim, stanje u aprilu govori da je i pored pritužbi stanje bilo loše.

Problemi se javljaju kada putnici sa invaliditetom već kupe karte i tek onda traže asistenciju ili pomagala. Pomagala ne dobiju ili ih dobiju sa zakašnjenjem, kolicima se nestručno rukuje a nekad se osobama sa invaliditetom ne dozvoljava ulazak u avion bez pratnje osobe koja nema invaliditet.

U mnogim slučajevima problemi nastaju jer osobe sa invaliditetom naprosto ne znaju svoja prava.

Evropska Komisija je u aprilu rekla da će preduzeti jače mere po ovom pitanju a njen predsednik Žoze Manuel Barozo je prošlog meseca obećao da će u decembru održati sastanak na kojem će se razgovarati o reformi politike zajedno sa liderima EU. 

(napisali Rex Merrifield i Paul Casciato) 

No comments