Gradsko saobracajno preduzece Beograd

165 Views

U Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd je 14. aprila 2010. potpisan ugovor za nabavku 83 trolejbusa sa beloruskim proizvođačem „Belkomunmaš”. Ovaj ugovor, vredan 18 miliona evra podrazumeva isporuku trolejbusa, rezervnih delova, alata i obuku korisnika.

Novi trolejbusi su nisdkopodni, klimatizovani, sa 26 mesta za sedenje I ukupnim kapacitetom za 101 putnika. Takođe, u novim trolejbusima su obezbeđena mesta za osobe sa invaliditetom, kojima že znatno biti olakšano kretanje.Lepa vest.

Vozila sam se narečenim trolejbusom na liniji 21,  u lepo oktobarsko jutro i zadovoljno stajala u velikom prostoru namenjenom osobama koje koriste kolica i majkama sa bebama u kolicima, prostoru koji je i propisno obeležen.

Ali nekako dođemo uvek do toga da sve što je lepo ima kraj, a ovde je kraj nastupio pre početka. Rampa na ulazu, veoma jednostavna, preklopna, je uredno fiksirana i izvađena joj je ručica za otvaranje.

Uvek se setim londonskih vozača javnog prevoza, uniformisanih džentlmena, koji smireno sačekaju da osobe sa invaliditetom uđu, ako treba izađu da pomognu i obavezno uz smešak kažu „Is it OK dear”.

Mi dobismo trolejbuse, verovatno sa rezervnim delovima, alatom ali je obuka izostala – uostalom zašto bi se neko ko koristi kolica „maltretirao” i išao negde. Sigurnije je sedeti kod kuće.

No comments