Distroficari nastavili štrajk gladju

82 Views

BANJALUKA – Radnici Zavoda za distrofičare RS juče su nastavili štrajk glađu, drugi dan zaredom zbog otkaza koje im je podijelio stečajni upravnik, a kao glavnog krivca za loše stanje u ovom preduzeću označili su rukovodstvo i menadžment.

Drago Novaković, predstavnik radnika, kazao je da 23 teška invalida neće odustati od zahtjeva da se svi invalidi vrate na posao i da se u stečajnu grupu uključe dva invalida koja će štititi prava radnika. Predstavnici radnika juče su novinarima pokazali snimak sastanka od prošle godine, na kom se vidi Milorad Dodik, premijer RS, koji obećava da će se status ovog preduzeća i radnika riješiti.

„Nećemo izlaziti odavde da ne bismo uznemiravali javnost i ako počnemo padati, to ćemo raditi ovdje u Zavodu“, kazao je Novaković.Radnici su istakli da je većina njih u još lošijem zdravstvenom stanju zbog gladovanja, te da je ekipa Službe hitne pomoći dolazila da ih pregleda zbog učestalih nesvjestica i poremećenog krvnog pritiska.Oni su za katastrofalno stanje Zavoda okrivili rukovodstvo koje je, prema njihovim riječima, dovelo Zavod do ovakvog stanja.„Bez obzira što smo školovani, mi nismo mogli da budemo ni poslovođe. Tehnički direktor je ovdje došao prije osam godina zato što mu je direktor bio zet“, pričaju radnici.

Prema njihovim riječima, trenutno su u Zavodu, osim upravnika, još tri rukovodioca – Miladin Ilijašević, šef Pravne službe Zavoda, Darko Šumonja, tehnički direktor, i Mladen Guduraš, šef Komercijalne grupe Zavoda koji su, kako kažu, učestvovali u sistematizaciji radnih mjesta preduzeća i praktičkno proveli stečaj.Neki od ovih rukovodećih, tvrde radnici, provode strahovladu u Zavodu maltretirajući i omalovažavajući radnike invalide.„Prošli direktor je za godinu dana rada u Zavod došao pet puta i to na po 15 minuta. Plata mu je bila 2.000 maraka.

Neki rukovodeći toliko mrze invalide da je to vidljivo golim okom po njihovom ponašanju“, ispričali su radnici.Radovan Radulj, stečajni upravnik Zavoda, juče nije htio da kaže bilo šta na optužbe štrajkača.

„Neću da dajem izjavu. Vi novinari bi trebali to ljepše da pišete, a ne samo da se fokusirate na ono što je loše“, kratko je izjavio Radulj.Ni ostali rukovodioci na čiji su račun radnici Zavoda izrekli niz optužbi, takođe, nisu bili raspoloženi da odgovore na optužbe radnika, već su odbili da komentarišu bilo šta.

Čedomir Kovačević, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, sastao se juče sa štrajkačima da bi iznašli zajedničko rješenje i da ih upozna sa stavovima resornog ministra. Sastanak, međutim, nije urodio plodom.

„Ministarstvo je predložilo sastanak koji bi stečajni upravnik organizovao i na kojem bi se pokušali dogovoriti šta dalje. Međutim, oni su automatski odbili bilo kakve sastanke i zatražili da im u Zavod dođe Milorad Dodik jer jedino s njim žele da razgovaraju“, kazao je Kovačević. 

Datum: 26.02.2010 18:00
Autor: D. Remiković

No comments