Savet Evrope poziva na deinstitucionalizaciju dece sa invaliditetom

117 Views

4. februar 2010. 

Strazbur. Komitet Ministara je usvojio tekst preporuka da države članice više ne smeštaju decu sa invaliditetom u institucije i da umesto toga daju prednost životu u lokalnoj zajednici.Postoji mnogo zabrinutosti oko kompatibilnosti institucionalnog zbrinjavanja i poštovanja dečijih prava. Uz odredjene izuzetke , nijedno dete ne treba da budeno smešteno u zatvorenu instituciju. Štaviše, institucionalno zbrinjavanje treba zameniti servisima u lokalnoj zajednici kao dela sveobuhvatnog pristupa.

Komitet Ministara priznaje da se države članice razlikuju u nivoima razvoja u ovoj oblasti i je deinstitucionalizacija tekući i dugotrajan proces. Stoga se u tekstu ističe važnost očuvanja prava deteta i ranjivost mladih u institucionalnom zbrinjavanju, posebno u tranzicionom procesu.Mehanizmi treba da budu uspostavljeni tako da uključe decu sa invaliditetom i njihove porodice u proces razvoja servisa, jer su oni najdirektniji korisnici i zainteresovane strane.Savet Evrope je već nekoliko godina aktivan u odbrani prava dece i pomaže iskorenjivanju nasilja nad decom, uključujući i decu sa invaliditetom.

Usvojen je 10/godišnji plan 2006-2015 radi promena u stavovima prema osoba sa invalidietom i svemu što se odnosi na njih. Ključni aspekt je zaštita i promovisanje prava i dostojanstva dece sa invaliditetom.  Jedan deo evropske izgradnje posvećen je Dečjem programu i zaštiti dece od nasilja.

Nekoliko miliona dece i odraslih sa invaliditetom žive u trajnom institucionalnom smeštaju u 47 zemalja članica Saveta Evrope.

No comments