Nebo je granica za sportiste invalide u Srbiji

115 Views

29/12/2009 Nikola Barbutov za Southeast European Times iz Beograda

Jedna organizacija u Srbiji izvlači ono najbolje kod sportista invalida u toj zemlji.

Sportski savez invalida Srbije, koji ima oko 15.000 članova, ima misiju da održi aktivnost sportista invalida u toj zemlji. „Sportski rezultati nisu primarni cilj. Cilj je pre svega da se što je moguće više osoba sa invaliditetom uključi u sve manifestacije, umesto da sede kod kuće…

Naš cilj je da povećamo broj naših članova, kojih je sada oko 2 odsto od ukupnog broja osoba sa invaliditetom“, izjavio je SETimes-u Dušan Moračanin, izvršni sekretar Sportskog saveza invalida Srbije. On je dodao da su za ostvarivanje tog cilja savezu potrebna dodatna finansijska sredstva.

„Nas finansiraju Ministarstvo sporta i omladine i Ministarstvo rada i socijalne politike, ali ta sredstva dovoljna su samo za osnovne troškove i aktivnosti. Nismo u mogućnosti da se razvijamo i ponudimo nešto novo. Rad sa osobama sa invaliditetom zahteva čitav tim koji uključuje i psihologa … mi nismo u stanju da zaposlimo takvu vrstu osoblja“, rekao je Moračanin.

Invalidi iz Srbije takmiče se na državnom i međunarodnom nivou u šahu, streljaštvu, pecanju, plivanju, stonom tenisu i košarci u invalidskim kolicima, a takođe učestvuju u rekreativnim aktivnostima kao što su planinarenje, jedrenje i dizanje tegova. Prema Moračaninovim rečima, sportske aktivnosti — posebno planinarenje — su sjajan način da osobe sa invaliditetom povećaju svoje samopouzdanje.  

„Kada stignete na vrh fantastičan je osećaj pogledati oko sebe i shvatiti kroz šta ste sve prošli. Uspeli ste“, kaže on. Savez je pre otprilike tri godine počeo da organizuje planinarske akcije u saradnji sa dva planinarska kluba — Pobeda i Avala.

Milanka Arsić, koja je nedavno otvorila svoj planinarski klub pod nazivom Balkan, opisala je penjanje na Bobotov Kuk, planinski vrh u severnoj Crnoj Gori, na koji su se ispeli planinari invalidi. „Bilo je izuzetno teško. Bilo je nestvarno, fenomenalno, nemoguće — ali smo uspeli“, izjavila je ona za SETimes.

Vodič planinarskog kluba Pobeda Zoran Kovljenić bio je presretan što su planinari invalidi uspeli nešto što ni neki „zdravi“ ljudi nisu mogli. Planinarska grupa planira da izađe iz lokalnih okvira i penje se na vrhove planina u susednim zemljama, poput planine Olimp u Grčkoj i planine Rila u Bugarskoj.

No comments