Invalidnost i politika

148 Views

„Nakon saobraćajne nesreće rečeno mi je, ako preživim, moraću da živim u instituciji do kraja života…Mislim da ljudi koji su mi to rekli nisu mislili da će ta institucija biti kanadski Parlament“ Stiven Flečer 

Stiven Flečer je državni  ministar za demokratske reforme.  On je odgovoran za pravne reforme Senata, raspodelu mesta u Gornjem domu Parlamenta, kreiranje kanadske Agencije za medjunarodno promovisanje demokratije o mnoge druge inicijative.

Flečer je prvi put izabran u Gornji dom 2004. u federalnoj jedinici zapadni Vinipeg. Reizabran je 2006 i 2008 sa znatno većim brojem glasova.  U izborima 2008. pobedio je sa 54%glasova ili za 13,000 glasova preko potrebnog broja. 

Pre početka bavljenja politikom Stiven Flečer je radio kao inženjer u rudarskoj industriji. Nakon automobilske nesreće (sudar sa irvasom) postao je korisnik invalidskih kolica kao osoba sa posledicama kvadriplegije.  Vratio se na univerzitet gde je magistrirao u oblasti biznis administracije. Biran je različita tela i organizacije i prva je osoba sa tekim telesnim invaliditetom koji je postao član kanadskog Parlamenta.

No comments