PROJEKAT „PRIDJIMO IM BLIŽE“

85 Views

OŠ „Aleksa Dejović“ iz Sevojna, zajedno sa Udruženjem cerebralne i dečje paralize Užice, Međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidnih, Užičkim centarom za prava deteta i Etno parkom Terzića avlija, pokrenulo projekat „Priđimo im bliže“.

Projekat je kvalitetan primer dobre prakse u našoj sredini gde je inicijator projekta, koji se tiče poboljšanja položaja dece sa invaliditetom , jedna osnovna škola. Do sada su nosioci sličnih projekata bile organizacije osoba sa invaliditetom u saradnji sa školama, institucijama i drugim NVO. Ideja za ovaj projekat je primer da društvo polako menja stav o ovim licima ali i još jedan korak ka stvaranju pozitivne slike o osoba sa invaliditetom.

Projekat «PRIĐIMO IM BLIŽE finansiran je od strane grada Užica u okviru Reforme socijalne politike za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.Cilj projekta je povećanje socijalne integracije dece sa poteškoćama u razvoju i učenju, povećanje senzibilnosti vršnjačke populacije, roditelja i nastavnika prema ovoj grupi stanovništva.

Ciljnu grupu u širem smislu čine svi učenici škole. Intenzivniji rad planiran je sa učenicima sa invaliditetom i njihovim roditeljima i učenicima koji su sa njima u odeljenju i njihovim roditeljima.Projektom je planirano formiranje Tima za integraciju dece, radionice (keramička, dramska, lutkarska), Foto klub, Klub prijateljstva, Savetovalište za roditelje, vežbe za razvoj psihomotorike – motoričkih veština i sposobnosti.

Radi senzibilnisanja učenika bez zdravstvenih problema kroz Malu školu empatije obrađivaće se teme tolerancija, nediskriminacija, bogatstvo različitosti, predrasude, stereotipi i sl. Za sve učenike koji su posebno zainteresovani za ovu tematiku i spremni da znanja prenesu vršnjacima Užički centar za prava deteta organizovaće i jednodnevni seminar.Zajedno sa partnerskim organizacijama planirana je Tribina za roditelje i Okrugli sto u cilju informisanja o postignutim rezultatima.

Sve vesti o aktivnostima biće postavljene na sajtu škole www.ossevojno.edu.rs, organizacije osoba sa invaliditetom www.osi-uzice.rs ali i na sajtu grada Užica www.graduzice.org sajtu.

Tijana Petrović

No comments