Pronadjeni geni “krivi” za smetnje u ucenju

104 Views

Ian Sample, The Guardian, 20. april 2009.

Grupa gena koji su uzrok teškoća u učenju kod dečaka je otkriven u ispitivanju porodica koje imaju istoriju mentalnih smetnji.Naučnici su povezali devet gena sa slabim razvojem mozga kod mladih muškaraca nakon analize genetskog materijala kod preko 200 porodica.

Ovi nalazi mogu da pomognu u razvoju programa odabira parova koji su u riziku od prenošenja tih gena svojoj deci. Svi geni koji mogu da budu uzrok intelektualnih smetnji su nadjeni na X hromozomu, koji dečaci nasledjuju od majki. Devojčice nasledjuju dve kopije X hromozoma, po jedan od svakog roditelja.  

Slab razvoj mozga uzrokuje intelektualne smetnje kod 2 do 3% populacije, ali problemi su češći kod muškaraca. Kod žena, gen “koji ima grešku” je na X hromozomu i “zdrava” kopija ga onemogućava u efikasnosti.

Istraživački tim Instituta u Kembridžu je okupio 208 porodica za ovo istraživanje. Porodice su izabrane tako što su imale najmanje dva muškarca koji su imali neke smetnje u intelektualnom razvoju.U većini slučajeva, muškarci koji su učestvovali u studiji nisu pokazivali nikakve druge znake razvojnih problema osim teškoća u učenju.

Muškarci koji nose “gen sa greškom” mogu da ga prenesu svojim ćerkama preko svojih X hromozoma. Takve devojčice najčešće neće biti pogodjene problemom u intelektualnom razvoju, ali će biti nosioci tog gena i u riziku su da ga prenesu svojoj deci.

„Iako još nema jasnog leka za ovo stanje, znanje o tome koji genci su “krivci” vodi boljem snimanju i sistemu izbora kao i informativnijem savetovanju,“ rekao je Patrick Tarpey, genetičar i vodeći autor ove studije. 

No comments