UN puštaju u promet marke u znak obeležavanja UN Konvencije

92 Views

UN pu štaju u promet marke u znak obeležavanja UN Konvencije

UN poštanska administracija:

Dana 6. juna 2008. UN poštanska admnistracija (UNPA) će pustiti u promet šest komemorativnih maraka u iznosima od US$ 0.42, US$ 0.94, CHF 1,00, CHF 1,80, € 0,55 i € 1,40 na temu „Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom“.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom je usvojena 13. decembra 2006. za vreme 61. zasedanja Generalne Skupštine rezolucijom 61/106. U skladu sa njenim članom 42, Konvencija je otvorena za potpisivanje državama članicama u sedištu UN u Njujorku 30. marta 2007.

Konvencija je osmišljena kao instrument ljudskih prava sa izrazito socijalno razvojnom dimenzijom. To obuhvata široku kategorizaciju osoba sa invaliditetom i reafirmiše stav da osobe svih tipova invalidnosti moraju uživati sva ljudska prava i osnovne slobode. U Konvenciji se jasno ističe kako sve kategorije prava treba da se odnose i na osobe sa invaliditetom i identifikuju se oblasti u kojima treba učiniti neke promene da bi osobe sa invaliditetom efikasno ostvarivale svoja prava, kao i oblasti gde se ta prava krše i u kojima treba osnažiti instrumente za zaštitu tih prava.

No comments