Vlada Velike Britanije nudi novi paket za decu sa invaliditetom

280 Views

Vlada je ponudila čitav niz mera sa namerom na unapredi servise za decu i omladinu sa invaliditetom.Ove mere su deo strategije pod nazivom Do najviših visina za decu sa invaliditetom.  

Paket obuhvata savete školama koje bi trebalo da rade na suzbijanju nasilja nad decom sa invaliditetom, uspostavljanje novog tela koje bi pomoglo lokalnim vlastima i prušaocima primarne zaštite i omogućilo porodicama dece sa invaliditetom kraće odmore, novu “ponudu” lokalnih vlasti u obezbedjivanju primarne zaštite i 35 miliona funti za seriju pilot projekata koji bi omogućili odgovarajuću negu i brigu o deci sa invaliditetom.

Sekretar za decu, škole i porodice Ed Balls kaže: „Zlostavljanje dece sa teškoćama u učenju i drugim vrstama invaliditeta je najžešći oblik kukavičluka. Osamljivanje dece zbog njihove različitosti je neprihvatljivo i pogrešno. Treba da gledamo ispod invalidnosti i vidimo mladu osobu.“On takodje priznaje da “mnogi roditelji dece sa invaliditetom osećaju da nemaju uvek podršku koja im treba u odredjenom trenutku”.

Komentarišući pilot projekat namenjen deci sa invaliditetom, ministar za decu Beverley Hughes je rekla da omogućavanje pristupa roditelja dece sa invaliditetom kvalitetnoj zaštiti i dobrima je ključni deo rada vlade na socijalnoj pravdi i na taj način omogućava deci sa invaliditetom i njihovim roditeljima izlazak iz situacije siromaštva i daje deci jednake mogućnosti.

Steve Broach, rukovodilac kampanje Svako dete je važno pozdravlja ovaj paket podrške.Ali on takodje kaže da su servisi za decu sa invaliditetom neadekvatni u nekim delovima zemlje i dodaje: „Potrebno je da sve porodice dece sa invaliditetom, bez obzira gde žive, imaju ista prava na uobičajeni život kao i druge porodice.“

Sunil Pek

No comments