Nagradjena aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom

108 Views

DUGOGODIŠNJA AKTIVISTKINJA za prava osoba sa invaliditetom Rachel Hurst, iz Hulavingtona, je nagradjena za svoj rad priznanjem Vodja Reda britanske imperije (Commander of the Order of the British Empire), što je imenovanje koje daje britanska kraljica.

Šezdeset osmogodišnja direktorka Disability Awareness in Action je 1995. godine već nagradjena ulaskom u red vitezova a ovo je nagrada u čast njenog rada u pokretu osoba sa invaliditetom.

Gospodja Hurst i grupa volontera je osnovala DAA 1992, uz podršku vladinih fondova.Ona to opisuje kao medjunarodnu mrežu informacija o invalidnosti koja saradjuje sa osobama sa invaliditetom u 164 zemlje sveta. Gospodja Hurst, koja je i sama osoba sa invaliditetom i koristi elektromotorna kolica je rekla da je oduševljena nagradom ali je ne smatra ličnim dostignućem.

“ Veoma sam zadovoljna i počastvovana, ali to ne smatram ličnim darom. Čast zaista pripada invalidskom pokretu i osobama sa invaliditetom širom sveta. Smatram da je ovo velika čast za celu invalidsku populaciju i ovu nagradu primam u ime osoba sa invaliditetom iz celog sveta.”

Ona smatra da je rad grupa poput DAA vitalan, ali da se I dalje mora mnogo raditi da bi se pomoglo osobama sa invaliditetom u svetu.

“ Mislim da se mnogo toga dogodilo što je dovelo do pozitivnih promena, posebno u prošloj godini usvajanjem Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom. Zaista smo snažno uključeni u rad države po tom pitanju. Uradjeno je dosta I dogodilo se mnogo lepih stvari, ali aktuelna stvarnost na terenu još mnogo mora da se menja. Na primer, prodavnica u High Street je I dalje nepristupačna I tome slično. Lepo je slušati ljude iz vlasti koji govore lepe i obećavajuće stvari, ali mi smo ti koji treba da ih podsećamo da to i urade do kraja.”

Gordon Simpson

No comments