DANAS JE DAN UJEDINJENIH NACIJA

360 Views

Ujedinjene nacije (UN) su međunarodna organizacija koja sebe opisuje kao „globalno udruženje vlada koje sarađuju na polju međunarodnog prava, globalne bezbednosti, ekonomskog razvoja, i socijalne jednakosti.“ Osnovane su 1945. godine od strane 51 zemlje, zamenjujući Ligu naroda.

Počev od 2006. ukupno 192 zemlja su članice Ujedinjenih nacija, uključujući praktično sve međunarodno priznate nezavisne nacije, osim Vatikana (Sveta Stolica) (koja je odbila članstvo ali ima status posmatrača), Kukova ostrva, Palestina (koja ima status de facto države, ali još nije pravno priznata), Nijuea (čijom spoljnom politikom rukovodi vlada Novog Zelanda) i Republika Kina (čije je članstvo ukinula Narodna Republika Kina 1971). Palestina i Sveta Stolica imaju parlamentarne posmatračke misije pri UN-u.

Iz svog sedišta u Njujorku, zemlje članice UN-a i njene specijalizovane agencije upravljaju i odlučuju o administrativnim pitanjima na regularnim sastancima koji se održavaju svake godine. Organizacija je podeljena na administrativna tela, uključijući Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija, Starateljski savet Ujedinjenih nacija, Sekretarijat Ujedinjenih nacija, i Međunarodni sud pravde, kao i tela koja se bave upravljanjem svim ostalim agencijama UN-a, kao što su SZO i UNICEF. Najpoznatija javna ličnost UN-a je Generalni sekretar. 

Lična karta UN

Osnovana        24. oktobar 1945

Tip                   Međunarodna organizacija

Sedište                        Međunarodna teretorija u Menhetn, Njujork, SAD

Članice                        192 zemlje članice

Generalni sekretar   Ban Ki-Mun, Generalni sekretar od 1. januar 2007.

Zvanični jezici          engleski, kineski, arapski, francuski, ruski i španski

Vebsajt                       www.un.org

No comments