Virtualni prevodilac pretvara govor u gestovni jezik

133 Views

IBM je razvio kompjuterski program koji izgovorene reči može da prevede na gestovni jezik a onda ih predstavi animiranom digitalnom figurom ili avatarom.

Ovaj sistem, prikazan u sredu, 12. septembra, može da bude od pomoći komercijalnoj tehnologiji koja omogućava prezentatorima ili edukatorima da podučavaju na način koji će osobama koje ne čuju omogućiti praćenje u situaciji gde gestovnog prevodioca nije moguće obezbediti.

IBM laboratorija u Hursliju, u Engleskoj, je ovaj program razvila na osnovu britanskog gestovnog govora, kojeg koristi oko 55,000 osoba u Velikoj britaniji kao prvi jezik.Endi Stanford-Klark, IBM pronalazač, kaže da ova tehnologija ima potencijala da olakša život osobama oštećenog ili izgubljenog sluha, omobućavajući automatsko prevodjenje u jezik gestova za televiziju, radio, internet i govornu poštu u mobilnoj telefoniji.

IBM upozorava da je “Say It Sign It” (SiSi) sistem još uvek prototip i nije komercijalizovan, iako se veruje da će se proizvodnja proširiti I na druge gestovne jezike.

SiSi prvo pretvara izgovorene reči u tekst koristeći softver za prepoznavanje govora a onda te reči pretvara u gestovni govor, kojeg zatim očituje na ekranu digitalna figura/avatar. Ovo omogućava osobama koje ne čuju da vide reči, što im je mnogo bliže I olakšava razumevanje. 

No comments