Severna Koreja smešta osobe sa invaliditetom u kampove

154 Views

UN izveštaj: Severna Koreja smešta osobe sa invaliditetom u kampove
PROSLEDJENO 24. oktobra 2006
UJEDINJENE NACIJE(AP) – Vlada Severne Koreje okuplja osobe sa invaliditetom i šalje ih iz glavnog grada Pjongjanga u posebne kampove u kojima se odvajaju prema vrsti invaliditeta i tretiraju krajnje nehumano, nedavni je izveštaj UN.
Autor Vitit Muntarbhorn, specijalni izveštač UN za ljudska prava citira izveštaje političkih emigranata, koji tvrde da se osobe sa mentalnim smetnjama šalju u takozvano „Odeljenje 49“ (što je u stvari pritvorska jedinica).
Postoje kampovi za osobe sa problemima u rastu, koji mogu da se žene, ali ne smeju da imaju decu. „Današnja situacija sa kojom se suočavaju osobe sa invaliditetom pruža vrlo konfusnu sliku,“ napisao je Muntarbhorn u svom izveštaju u naglašavajući da se radi o izuzetnom kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji.
Ova kršenja uključuju i mučenja, zabrane davanja hrane i skoro neizdržljiva kažnjavanja onih koji pokušaju da napuste zemlju, rečeno je u izveštaju.

Muntarbhorn je nekoliko puta pisao vladi Severne Koreje o velikoj zabrinutosti i tražio odobrenje da mu se dozvoli ulazak u zemlju. Vlada je odgovorila tipično da ne priznaje njegov mandat, da neće da komunicira s njim, niti mu dozvoli ulazak u zemlju.

Kao rezultat, većina evidencije na koju se poziva Muntarbhorn je dobijena na osnovu izveštaja drugih izvora. Izveštaj o tretmanu osoba sa invaliditetom u Severnoj Koreji je objavio korejski Institut za nacionalnu unifikaciju,  konsultatitivni komitet vlade Južne Koreje u izveštaju za 2005. koji je izazvao malu medjunarodnu pažnju.

Citirajući izveštaj, Muntarbhorn je rekao da su osobe sa invaliditetom poslate u kampove i tamo razvrstavane po osnovu svoje invalidnosti ili oštećenja. „Vlasti Severne Koreje sprovode nemilosrdnu diskriminaciju osoba sa invaliditetom,“ napisano je izveštaju Instituta.

U Muntarbhornovom izveštaju se govori i kršenju prava žena, starih i dece. Kaže se da žene koje zatrudne sa nekorejskim gradjanima van zemlje postaju predmet diskriminacije ili nasilja ukoliko se vrate u zemlju „sa teškim i pretećim posledicama po bebe ili decu rodjene u ovakvim vezama.“

Članovi porodica osoba koje se smatraju oponentima vladi Severne Koreje se često kažnjavaju zajedno sa svojim rodjacima, protivpravno je slušati radio program i imati sopstveni kompjuter bez dozvole, navodi Muntarbhorn u izveštaju.

Muntarbhorn, tajlandski stručnjak za ljudska prava je neka od ovih navoda ponovio u svom govoru prošlog meseca na zasedanju Saveta UN za ljudska prava.

No comments