Socijalne usluge i servisi za osobe sa invaliditetom u Republici Srbiji – izazovi u procesu reforme „

797 Views

Centar za samostalni život invalida Srbije i Handicap International, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Francuske, organizuju u Beogradu, 15. juna 2006. seminar na temu Socijalne usluge i servisi za osobe sa invaliditetom u Republici Srbiji – izazovi u procesu reforme

Sistem socijalnih usluga i servisa treba da odgovori na izražene potrebe osoba sa invaliditetom kako bi promovisao uključivanje i pružio jednake mogućnosti za njihovo puno učešće u društvu. Socijalne službe takodje treba da budu u skladu sa zahtevima za kvalitetom i efikasnočću. Da bi dostigla taj cilj, svaka zemlja primenjuje komplet regulatornih mehanizama kao što su: procena potreba i usluga na lokalnom nivou, set standarda kvaliteta, procedure za licenciranje/autorizaciju, procedure vezane za ugovore i finansiranje, monitoring i evaluacija servisa.

Ovi regulatorni mehanizmi mogu biti podešeni u skladu sa nacionalnom politikom socijalne zaštite, ali isto tako i sa stepenom razvoja sistema usluga i servisa. Zbog toga je, u sistemu koji je u tranziciji, njihova uloga od suštinskog značaja: oni su jedni od glavnih činilaca i vode ka univerzalnom pristupu osoba sa invaliditetom kvalitativnim i održivim uslugama i servisima.

Većina zemalja u regionu se suočava sa sličnim fazama tranzicije: otvoreno tržište i nova paradigma pristupa zasnovanog na pravima za korišćenje servisa zahtevaju raznovrsnost, počevši od javnog, preko privatnog do neprofitnog sektora. Nacionalna Strategija razvoja socijalne zaštite U Srbiji koja je diskutovana, prepoznaje i potrebu za razvojem novih vidova usluga i servisa, kao i obezbedjivanje njihovog kvaliteta i održivosti.

Ovaj seminar ima za cilj utvrdjivanje teškoća i izazova ovog ambicioznog reformskog procesa u Srbiji i prikazivanje koncepata i iskustava Evropske Unije i ostalih zemalja u Jugoistočnoj Evropi.

Na seminaru će učestvovati: predstavnici vlasti na nacionalnom i lokalnom nivou, pružaoci usluga i servisa, predstavnici nevladinih organizacija, organizacija OSI, kao i predstavnici medjunarodnih organizacija i agencija koje su aktivne u oblasti socijalnih usluga i servisa.

Glavna izlaganja na ovom seminaru:

CRC_Lj_Peakovic.ppt
HI-D_Chiriacescu.ppt
MINRZS_V_Ilic.ppt
MINRZS_S_Markovic.pdf

No comments