Proslava 60. godišnjice Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima 1948-2008

Pod pokroviteljstvom Generalnog sekretara UN proslava 60. godišnjice Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima će se uvrstiti u široku sistemsku kampanju UN tokom 2008. godine. Agencije i institucije UN će ukazati na to koliko njihov rad pomaže unapredjenju prava i sloboda zaštićenih ovom Deklaracijom. Ovo će takodje biti prilika za porodicu UN da ponovo istakne važnost i univerzalnost ljudskih prava i pravde na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou. Šaljite nam svoje komentare i informacije o vašim planovima u ovoj proslavi na 60anniversary@ohchr.org . (0) 22 917 9444, Fax: +41(0) 22 917 9008, E-mail: 60anniversary@ohchr.org

Info60, N° 3, novembar 2007

Najava 10. decembra

Ovogodišnji Dan ljudskih prava je započeo najavom kampanje 60. godina Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima. Visoki Komeras za ljudska prava Louise Arbour će najaviti proslavu za sledeću godinu u Ženevi. Za tu priliku će se promovisati logo koji je već uradjen ali se ne sme javno objavljivati do 10. decembra, za kada je i najavljen početak proslave.

Saveti za kampanje

Pozovite svoje kolege, sugradjane, saradnike da napišu priču pod naslovom “Imam 60 godina” ili “Kad budem napunio 60 godina”. Oni koji imaju 60 godina treba da opišu svoje iskustvo i vidjenje promena u ljudskim pravima u proteklih 60 godina. Mogu da pišu i o budućnosti “Kad budem imao 60, želim da sva prava iz Deklaracije budu realna, posebno…” Učesnici mogu da koriste teme Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima ( http://www.unhchr.ch/udhr/ , da bi ilustrovali svoje priče ili možda daju svoje sugestije kako njihova prava mogu da budu zaštićena.

Naši projekti – vaši projekti

• Web sajt koji će pratiti kampanju 60 godina Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima će biti dostupan od 10. decembra. http://www.knowyourrights2008.org/ će biti tržnica ideja kako da se obeleži ova godišnjica I izvor informacija o Univerzalnoj Deklaraciji. Posetioci sajta će biti pozvani da obezbede detalje svojih aktivnosti, dogadjanja, publikacija, ilustracija, obrazovnih aktivnosti, muzički i drugih dogadjaja koji će obeležiti ovu godišnjicu . Šaljite svoje projektne planove SADA na adresu kyr2008@unric.org .

Vaš prostor

U ovom odeljku ćemo objavljivati vaše pesme, priče na temu 60 godina Deklaracije.