Održano predavanje na temu: “BOLESTI ZAVISNOSTI“

12.01.2010


Predavanja o nasilju u porodici i dekubitisu

29.06.2009


Radionica slikanja na svili

12.06.2009


Mnogo je ljudi, teško je pronaći i sačuvati čoveka

20.05.2008


Održana redovna godišnja skupština

11.04.2008


Intervju: Tamara & Atila

07.04.2008


Siniša Stričević i Mirko Erdelji u 250. jubilarnoj emisiji Ravnopravno ali stvarno

06.03.2008


ZAJEDNIČKI TRENUCI SA PREDSEDNIKOM

Pretpraznično raspoloženje, 238. emisija Ravnopravno ali stvarno, koja se emituje na talasima Radio Sombora. Gost u studiju doktor Jovan Slavković, gradonačelnik Sombora. Uljuljkani prazničnim raspoloženjem, jer pred nama bili su novogodišnji i božićni praznici, osvrt na proteklu godinu sa dosta muzike i to bi bilo to. Sa pravom smo mogli reći da i ove godine naša opština prednjači po aktivnostima u cilju poboljšanja uslova života svih osoba sa invaliditetom. Otvaranje preduzeća za radno osposobljavnja i angažovanje osoba sa invaliditetom, finansiranje personalnih asistenata, nastavak emitovanja radio emisije „Ravnopravno, ali stvarno“, pokretanje TV emisije pod istim nazivom sijaset drugih aktivnosti, jedinstvenih u našoj republici, išle su nam u prilog. Razmišljao sam, šta bi se još moglo pokrenuti organizovati…

Dugo vremena ubedjivao sam predstavnike organizacija koja okupljaju osobe sa invaliditetom, da izađu na teren da obiđu članove, da vide kako žive, šta ih muči, tišti jer oni su tu zbog svojih članova, a ne obrnuto; malo ko je imao sluha za to, rekao bi moj pucanj ili pucnji u prazno. U trenutku pomislih da li bi taj predlog mogao uputiti i gospodinu Slavkoviću, da angažuje ekipu i da se opštinari malo izvuku na „svež vazduh“ da izađu na teren i da vide kako živi jedna od najugroženijih kategorija stanovništva. Hoću – neću odvažih se da upitam, pa niko mi glavu neće otkinuti zbog toga.

  • Gospodine Slavkoviću, da li bi neko od vaših ljudi u opštini mogao da obiđe osobe sa invaliditetom u svojim domovima, da se vidi kako oni žive i malo da se porazgovara šta ih mući, tišti?

Unervozio sam se objašnjavajući, u stvari tražeći opravdanje za postavljeno pitanje.

Tišina, koja je potrajala nekoliko sekundi činila se kao večnost…

  • Ovo je sjajna ideja, ja ću lično da idem i videćemo ko još, sutra imam obaveze ceo dan, prekosutra dođi da se dogovorimo i da sve organizujemo.

Da tonac nije pustio muziku posle ovih reči možda bih ja još uvek sedeo zabezeknut u studiju, jednostavno nisam mogao verovati, u trenutku, kroz glavu su mi je prošlo koliko puta sam pokušao neke „predsednike, sekretare“ udruženja da uverim da to urade.

Obećano odrađeno. S obzirom da su praznici pred nama odlučeno je da prvo odemo kod onih najmlađih i da im malo ulepšamo praznike sa novogodišnjim paketićima. Koliko sreće, zadovoljstva na njihovim licima, na licima njihovih roditelja. Ali nije to samo poseta da se odradi. U svakoj poseti ostali smo najmanje pola sata, svakog je predsednik potakao na razgovor, neki su dobili određene zadatke, obaveze… Trinaestogodišnji Imre Haler ima obavezu da nauči da čita i piše i da odluči kojim bi se sportom bavio, a opština će ga u svemu podržati i obezbediti sve šta je potrebno, pa i sportska kolica, mlađani Vinko Lemić izazvao je predsednika na dvoboj u stonom tenisu…

Za Bojana Kujundžića, koga je učiteljica isključila iz škole, jer je smatrala da ne može da se stara o detetu sa mišićnom distrofijom, kažu da je dete u velikoj depresiji da neće da priča sem sa roditeljim. Malo sam se pribojavao odlaska kod njega. Da bi došli do njihove kuće trebalo je proći kroz blato bukvalno do kolena, zemljište uzgred da kažem pripada željeznici, ali ipak će opština nasuti tucanik.

Sa rečima ne mogu opisati preslatkog mališana, Bojana, čiju lepotu uveličava i mlađa sestrica Jana.

  • Dok je išao u školu, voleo je da se druži sa decom, sada neće ništa ni da priča kada ima nekoga, iskren je Željko Bojanov otac.

Teško nam je bilo ne pustiti suzu, ali reč po reč i kroz osmeh Bojan ispriča našem gradonačelniku da voli geografiju, da gleda domaće serije… Ovaj dom pun dobrote i ljubavi napustili smo ostavljajući ga sa osmehom na licima svih nas sem male Jane koja se uplašila slikanja. I sada dok pišem ove retke, stiže poruka da su danas u ulici naneli šljaku…

Posle praznika iznenadio me je poziv gospodina Slavkovića:

  • Kada bi ste imali vremena da nastavimo obilazak osoba sa invaliditetom.

Ovog puta obišli smo i većinu osoba koje imaju personalne asistente, Terezu, Julijanu, Nikolu, ali i novog korisnika Mandu Beretić.

  • Znate koliko mi je život drugačiji i bolji odkako imam personalnog asistenta, reče nam Manda, ali iskazala je i tugu i strah, šta će biti kada se projekat završi, a predsednik obeća da će videti u ministarstvu da li će se moći naći sredstva za dalje finasiranje.

Kao i obično, Julijana Čatalinac, iznela je nekoliko konstruktivnih ideja. Projekat personalne asistencije sastavni je deo opštinskog budžeta, barem za sada, a da li postoje mogućnosti i za njegovo proširenje. Sombor su preplavili taksisti utrkujući se ko će biti povoljniji i bolji, a na predlog naše Julijane, predsednik će pokušati da utiče na adaptaciju jednog vozila za taksi usluge za osobe sa invaliditetom koja koriste kolica i koje bi bilo na raspolaganju dvadeset četiri časa.

Kao i obično odmah su se pojavili komentari da je sve ovo predizborna kapanja, ali da pomenem da su gotovo sve stranke imale predsedničkog kandidata i da su svi bili u kampanji i priliku da se istaknu. A da li je ovo bilo zbog kampanje ili Sombor ima „čoveka“ na čelu opštine zaključite sami, jer ovaj plemeniti gospodin za sutra je najavio da će malom Bojanu odneti poklon, a pošto Bojan voli geografiju predpostavljam da će to biti veliki geografski atlas, a već ove nedelje nastavljamo i obilazak osoba sa invaliditetom u našoj opštini.

Bilo bi dobro da svaka opština ima nekoga sličnih osobina na čelu opštine, to jest da ima samo jednu, plemenitost….

Nemojte dozvoliti da Somborci budu jedini


TV EMISIJA

U Somboru je 22. oktobra 2007. u prostoru restorana „Fijaker stari“ snimljena TV emisija „Ravnopravno, ali stvarno“ koja ce biti emitovana na Kanalu 54. Emisija je posvecena servisu personalnih asistenata, filozofiji samostalnog zivota, radu Centra za samostalni zivot invalida Srbije i podruznice Centra iz Sombora, nastavku projekta SPAS „Od alternative do standardizacije“ kojeg finansira Fond za socijalne inovacije Ministarstva za rad i socijalna pitanja. U emisiji su ucestvovali Mimica Zivadinovic, koordinator korisnika i PA za Srbiju, Gorjana Gordic koordinator korisnika i PA za Beograd, Julijana Catalinac, korisnica iz Sombora i Nikola Nikolas, predsednik podruznice Centra u Somboru. Emisiju je uredio i vodio Mirko Erdelji.


OPORAVAK U IGALU

Savez distrofičara Vojvodine bio je organizator rehabilitacionog oporavka osoba sa distrofijom, koji se odvijao u Igalu, od 09-19.09.2007.

Uz prisustvo oko 80-ak članova i njihovih pratilaca iz svih organizacija distrofičara iz cele Vojvodine, na oporavku je boravilo i 20 članova sa pratiocima Udruženja distrofičara Zapadnobačkog okruga Sombor. Grupi se pridružilo i 7 članova i njihovih pratilaca Udruženja cerebralne i dečije paralize iz Sombora.

U ovoj grupi su bile i dve korisnice Servisa personalnih asistenata iz Sombora, Terezija Paštrović i Julijana Čatalinac, sa svojoj asistentkinjom Jovankom Bakić.


JOŠ DVE SOMBORKE DOBILE PERSONALNE ASISTENTE

Od prvog oktobra u kontrolnu grupu od trideset korisnika projekta Od alternative do standardizacije, koji je nastavak projekta SPAS, uvrštene su i dve nove korisnice iz Sombora, Manda Beretić i Julijana Kočiš. Ovaj projekat finansira Fond za socijalne inovacije Ministarstva za rad i socijalna pitanje RS i trajaće devet meseci. Projekat trenutno nema za cilj servis sam po sebi, već definisanje standarda i kriterijuma koje će Centar ponuditi Ministarstvu da bi ovaj servis zaživeo poput nekih drugih i možda bio delom finansijski podržan od strane države.

U petak je održan prvi radni sastanak novih korisnica i njihovih personalnih asistentkinja te gošći iz Beograda, Gorjane Gordić, koordinatorke za korisnike i PA za Beograd i Mimice Živadinović, koordinatorke za korisnike i PA na nivou projekta iz Beograda. Sastanku su prisustvovale i dve „stare“ korisnice i ujedno mentorke novoizabranih korisnica Julijana Čatalinac i Terezija Paštrović.


prethodna stranica