Obeležavanje 3.decembra Dana osoba sa invaliditetom

Beograd, 2 decembar – akcija na trgu – prvo predstavljanje GR kao kandidatkinje za narodnog poslanicu

„Velika mi je čast što je Gordana Rajkov, koordionatorka Centra za samostalni život invalida, prihvatila da bude na našoj listi i što će biti prva osoba sa invaliditetom u istoriji srpskog parlamentarizma koja će postati narodni poslanik“, rekao je danas predsednik G17 PLUS Mlađan Dinkić.

Kandidatkinja za narodnu poslanicu na listi G17 PLUS Gordana Rajkov rekla je da je njena osnovna poruka da se o osobama sa invaliditetom ne može raspravljati i odlučivati bez njihovog direktnog učešća.

„Izuzetno smo srećni i zadovoljni što je Srbija napravila jedan civilizacijski pomak, jer smo dobili šansu da se nađemo na listi, odnosno, ja sam dobila šansu i poziv da se kao nestranačka ličnost nađem na izbornoj listi G17 PLUS“, rekla je Gordana Rajkov i dodala da se na ovaj način pitanja invalidnosti postavljaju na jedan viši politički nivo.

Ona je rekla da se osobe sa invaliditetom odavno nalaze u parlamentima u brojnim zemljama Evrope. „Ljude treba deliti po onome šta oni mogu i za šta su sposobni, i nakon ovih izbora dokazaćemo da smo ravnopravni i da zaslužujemo iste mogućnosti“, rekla je Rajkov.


Sastanak sa predstavnicima organizacija OSI iz Jagodine, Smedereva i Smederevske Palanke
9 decembar 2006

Sastanku su prisustvovali Mlađan Dinkić, predsednik G17plus, prof. Tomica Milosavljevic, potpredsednik stranke G17plus i državni sekretar i član stranke Vesna Piperski Tucakov. Gordana Rajkov govorila je o potrebi da se prepozna siromaštvo OSI i da se i dalje preduzimaju mere za obrazovanje i zapošljavanje OSI. Gospodin Dinkić je govorio o potrebi da se poboljša pristup informativnim tehnologijama i za osobe sa invaliditetom i da im se omogući da i na taj način uvećavaju svoja znanja i kapacitete. Tom prilikom uručen je i računar za opštinsku organizaciju za pomoć osobama sa autizmom u Jagodini.


Konferencija za novine G17 Plus
Belgrade,13. decembar 2006


Stranka G17 Plus uputila je opštinama u Srbiji inicijativu da se dosledno primenjuje Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom koji stupa na snagu 1. januara – rekla je juče kandidatkinja za poslanika te stranke Vesna Piperski Tucakov.
Ona je dodala da će se G17 Plus i ubuduće raditi na unapređenju prava osoba sa invaliditetom kako bi oni bili ravnopravni član društva.
Kandidatkinja za poslanika G17 Plus i koordinatorka Centra za samostalni život invalida Gordana Rajkov rekla je da osobe sa invaliditetom treba aktivno da učestvuju u kreiranju politike i donošenju odluka.

 


Tribina „Kako ćemo glasati?“ Udruženja stanara Doma Dragiša Vitošević u Beogradu
22 decembar 2006

Gordana Rajkov bila je jedan od gostiju na tribini koju je organizovalo Udurženje stanara Doma Dragiša na temu „Kako ćemo glasati?“. Članovi ovoga udruženja pokrenuli su ozbiljno pitanje ostvarivanja njihovog osnovnog ljudskog prava da učestvuuju na predstojećim izborima. Problem je u ćinjenici da jedan deo osoba sa invaliditetom koji se u ovoj ustanovi nalazi na trajnom smeštaju, ima registrovano mesto prebivalisšta u različitim gradovima Srbije, i svoje biračko pravo mogu ostvariti samo u tim mestima. Kako se radi o osobama sa težim telesnim invaliditetom a imajući u vidu probleme transporta, nekoga ko bi sa njima putovao do mesta za glasanje i naravno troškova vezanih za to, to praktično znači da ova lica to svoje pravo ne mogu realizovati. Na tribini je razgovarano ko tome kako da se reši pitanje transporta i pristupa za one stanare Doma koji mogu da glasaju u Beogradu i Zemunu i da se pokrene inicijativa za rešavanje ovog problema koji ne pogadja samo osobve sa invaliditetom već i stare ljude na stalnom smeštaju u azličitim ustanovama.


Konvencija u Šapcu
23. decembar 2006

Gordana Rajkov učestvovala je na Konvenciji G17 plus u Šapcu i razgovarala sa kandidatima stranke za narodne poslanike o nekim od najvažnijih pitanja vezana za položaj osoba sa invaliditetom. I ovoga puta rampa koja je služila za izlazak na pozornicu svih poslaničkih kandidata i govornika bila je još jedna manifestacija principa jednakih mogućnosti za prisup za sve posetioce Konvencije u sportskoj dvorani.


Poseta organizacijama osoba sa invaliditetom u Kovinu
28. decembar 2006

Zajedno sa državnim sekretarom Vesnom Piperski Tucakov, Gordana Rajkov je posetila udruženja osoba sa invaliditetom u Kovinu i govorila o merama koje stranka G17plus planira da inicira za osobe sa invaliditetom u novoj Vladi i Parlamentu Srbije. Predstavnici organizacija govorili su o problemima nedovoljne zdravstvene zaštite, pitanja nabavke ortopedskih pomagala i komplikovanih procedura za ostvarenje svojih prava

 


Gostovanje na promociji knjige,
Beograd, 2 januar 2007

Predsednik Gradskog odbora G17 plus Goran Kreclović, najavio je na otvaranju izložbe slika osoba sa invaliditetom da će ta stranka na Trgu Republike, u prostoru ‘Kuća G17 plus u Beogradu’, do 21. januara organizovati više političkih i kulturno-zabavnih događaja.

Kreclović je objasnio da će G17 plus u tom prostoru, tri puta dnevno organizovati manifestacije vezane za razlicite oblasti života i rada – kulturu, politiku, zabavu, razne probleme u državi i način na koji mogu da se reše.

Kandidat za poslanika G17 plus Gordana Rajkov je izrazila očekivanje da će osobe sa invaliditetom ući u parlament posle izbora 21. januara čime će biti obezbeđeno da budu prepoznate kao ravnopravni građani Srbije.
Izložba, u okviru koje predstavljena je i knjiga ‘Moje pesme, moji snovi’ Đurđice Lazić održana je u šatoru na Trgu Republike, ispred prostorija G17 plus.


Poseta organizacijama osoba sa invaliditetom u Paraćinu
4. januar 2007

Gordana Rajkov Gordana Rajkov, koordinator za razvoj i međunarodnu saradnju Centra za samostalni život invalida i kandidat G17 PLUS za narodnog poslanika Vesna Piperski Tucakov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Dalibor Mitić, potpredsednik OO G17 PLUS Paraćin, posetili su Udruženja osoba sa invaliditetom i Radionicu za oslikavanje i rad na staklu koju organizuje Udruženje i u kome rade članovi Udruženja. Radionica je smeštena u starim železničkim vagonima koje je Udruženje dobilo na poklon na veoma nepovoljnoj lokaciji.


Gosti i domaćini razgovarali su kako bi se uslovi za rad ove Radionice mogli unaprediti i kako da lokalne vlasti pomognu da se ova jako dobra ideja dalje razvija.

Gosti su zatim obišli zgradu budućeg Dnevnog centra za decu i omladinu ometenu u razvoju, koja se rekonstruiše sredstvima iz NIP-a. Obilasku je prisustvovao i predsednik Opštine Paraćin, a zatim je Gordana Rajkov zajedno sa ostalim zvaničnicima učestvovala na konferencija za novinare u prostorijama stranke


Obilazak prostorija Centra za osobe sa invaliditetom u Kruševcu
4. januar 2007

Gordana Rajkov, kandidat G17 PLUS za narodnog poslanika i Vesna Piperski Tucakov, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku zajedno sa predstavnicima OO G17 PLUS Kruševac i kandidatima za narodne poslanike Nenad Krstić i Ružica Džugurdić posetili su prostorije novog Centra za osobe sa invaliditetom u Kruševcu i sa predstavnicima lokalnih udruženja osoba sa invaliditetom razgovarali o budućim sadržajima aktivnosti u ovom Centru.

 


Konvencija u Kruševcu
4. januar 2007

Zajedno sa ostalim kandidatima za narodne poslanike, Gordana Rajkov je učestvovala na Konvenciji stranke G17 PLUS u Kruševcu. Pažnju na Konvenciji privuklo je i prisustvo prevodioca za gestovni govor, koji je pokušao da poruke govornika na Konvenciji približi i ljudima oštećenog sluha

 

 

 


Gordana Rajkov: Sprečavanje diskriminacije
Beograd, 11. januar 2007.

Kandidatkinja G17 plus za poslanicu i koordinatorka Centra za samostalni život invalida Beograda Gordana Rajkov izjavila je da Zakon o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom predviđa da lokalne vlasti, od 1. januara, moraju učiniti napor da životna sredina postane pristupačna za sve.

Ona je na konferenciji za novinare izjavila da je u Srbiji donet niz zakona koji propisuju uslove za stvaranje životne sredine pristupačne za sve.
Od stvaranja životne sredine pristupačne za sve, kako je rekla Gordana Rajkov, korist će imati svi građani, jer sve što se učini dostupno osobama sa teškoćama u kretanju i komunikaciji je još bolje za sve ostale građane.

„Autobus sa platformom i u koji sa kolicima mogu da uđem bezbedno je daleko jednostavniji za korišćenje ljudima koji se teže kreću i majci sa decom u kolicima. Ovi autobusi nisu izmišljeni zbog osoba sa invaliditetom, već zato što se ispostavilo da su efikasniji“, izjavila je Gordana Rajkov.


IZJAVA – Podrška Tadića dobrodošla
13. Januar 2007.

Stranka G17 PLUS je 13. decembra 2006. podnela inicijativu lokalnim samoupravama za doslednu primenu Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, koji je stupio na snagu 1. januara 2007. Ova inicijativa ima za cilj da se građani sa invaliditetom, pored jednakosti u pravima, izjednače i u mogućnostima za ostvarenje tih prava.

U svim opštinama Srbije podnet je zvaničan Zahtev da lokalne samouprave postupe po Zakonu i sprovedu neophodne aktivnosti koje bi omogućile osobama sa invaliditetom nesmetan pristup biračkim mestima, kako bi, kao ravnopravni građani Srbije, mogli da ostvare svoje biračko pravo na predstojećim parlamentarnim izborima.

Drago nam je da nas, mesec dana nakon naše inicijative, podržava i predsednik Srbije Boris Tadić. Verujemo da će i Demokratska stranka dati svoj puni doprinos i zajedno sa G17 PLUS preduzeti sve mere kako bi ljudima sa invaliditetom bilo omogućeno da učestvuju u društvu kao i svi ostali, a nadamo se da će i ostale političke partije i grupacije koje učestvuju na parlamentarnim izborima 21. januara, slediti ovaj primer.


Gordana Rajkov
buduća poslanica G17 PLUS
i kordinator Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom


Poseta organizacijama osoba sa invaliditetom u Novom Sadu
12. januar 2007.

Zajedno sa Bojanom Krešto, direktorom državne lutrije Srbije i Vesnom Piperski Tucakov državnim sekretarom u MNRZS, Gordana Rajkov je u Novom Sadu razgovarala sa predstavnicima Udruženja distrofičara južnobačkog okruga i Udruženja gluvih Novoga Sada o aktuelnim problemima njihovih organizacija i članova. Posebno je bilo govora o teškoćama koje ove organiyacije imaju u razvijanju nekih proizvodnih odnosno ekonomskih delatnosti, koje im omogućavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i prihod za programe njihovih organizacija. Udruženje distrofičara ima u planu da pored fotokopirnice razvije Agenciju za pružanje knjigovodstvenih usluga a Udruženje gluvih u okviru DES-a ima prozvodni program za dizajn i izradu nameštaja. Poseti se pridružio i Mladjan Dinkić, predsednik G17 PLUS i nakon razgovora uričio računare za obe organizacije kao podršku boljem pristupu informativnim tehnologijama i njihovom daljem radu.


Konvencija G17 PLUS u Novom Sadu
12. januar 2007.

Kandidatkinja G17 PLUS za poslanicu i koordinatorka Centra za samostalni život invalida Beograda Gordana Rajkov obratila se građanima Novog Sada i poručila da invalidnost treba i mora da bude investicija, a ne teret za društvo.

„U osobama sa invaliditetom postoje ogromni ljudski potencijali i nijedna zemlja, ma koliko bogata bila, takvih potencijala ne sme i ne treba da se odrekne“, rekla je Gordana Rajkov.

Govoreći na Konvenciji G17 PLUS u Novom Sadu, Gordana Rajkov je izrazila zadovoljstvo što se nalazi medju Novosađanima za koje veruje da imaju poseban senzibilitet za pitanja invalidnosti. „Kada sam rekla da ću i ja govoriti na ovoj konvenciji, pitali su me – pa zar te nije strah takvog nastupa? Pa naravno da me je strah, ali moja želja da se borim za bolji život osoba sa invaliditetom i da viziju koju imamo da se taj bolji život ostvari podelim sa vama, veća je od mog straha i zato sam pred vama večeras ovde“ rekla je ona.

 „Nije slučajno što sam se našla na izbornoj listi G17 PLUS jer su članovi ove stranke i u prethodnom periodu u Vladi i Parlamentu Srbije, podržavali inicijative za unapredjenje položaja osoba sa ivaliditetom i nastojali da se obezbede bolje mogućnosti za dostojanstven i pristojan život osoba sa invaliditetom. Za ove izbore odlučili smo se da odemo i korak dalje i sledeći osnovni moto stranke G17 PLUS „Stručnost ispred politike“, ponudimo mogućnost da se po prvi put osoba sa invaliditetom kao ekspert za ova pitanja, nadje u novom sazivu Skupštine Srbije i da se na mestu gde se donose važne odluke za sve gradjane Srbije, direktno čuje i glas osoba sa invaliditetom. Ovo će predstavlajti istorijski iskorak u parlamentarnom životu Srbije i direktnu primenu osnovnog principa međunarodnog invalidskog pokreta Ništa o nama bez nas istakla je Gordana Rajkov.

Govoreći o Izbornom programu stranke namenjenom izjednačavanju mogućnosti za osobe sa invaliditetom, istakla je zasnivanje na principima razumevanje invalidnost kao pitanja socijalne odgvornosti i ostvarenja ljudskih prava; bržeg napredovanja od jednakosti u pravima, ka jednakosti u mogucnostima i uverenju da sve što se uradi za dobro osoba sa invaliditetom jeste od koristi i za sve gradjane Srbije.

Pomenula je i neke od konkretnih rezultata za koje je G17 PLUS uveren da može ostvariti u budućem Parlamentu i Vladi Srbije kao što su

  • Usvajanje Zakon o profesionalnom osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa nvaliditetom
  • Donošenje Zakona o socijalnom stanovanju koji ce predvideti posebne olaksice i mere za osobe sa invaliditetom i druge marginale grupe
  • Smanjenje siromaštva osobam sa invaliditetom i podizanje nivoa linije siromaštva za 30% za porodice koje imaju člana sa invaliditetom zbog specifičnih troškova invalidnosti
  • Razvoj kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja za decu sa razvojnim invaliditetom
  • Razvijanje mreže socijalnih usluga u lokalnoj zajednici neophodnih da bi se OSI školovali, radili i učestvovali u društveno-korisnim aktivnostim
  • Dostupnost javnih službi osobama sa invaliditetom ukljucujuci zivotnu sredinu i transport
  • Unapredjenje mehanizama podrske drzave za dalji razvoj i jacanje organizacija osoba sa invaliditetom i organizacija njihovih roditelja, kao predstavnika ove populacije u procesima kreiranja politike

 

„Osnovna ideja na kojoj se zasniva naše delovanje jeste da invalidnost treba da bude investicija a ne teret za drustvo jer u osobama sa invaliditetom postoje ogromni ljudski potencijali kojih ni jedna zemlja ne treba i ne sme da se odrekne. Da bi se ova naša vizija ostvarila neophodna je saradnja i podrška svih. Zato vas pozivam da učinite prvi korak i 21 januara izadjete na parlamentarne izbore, a ako verujete da Srbiju moramo graditi kao društvo koje pruža jednake mogućnosti za sve njene gradjane, učinite i drugi korak i zaokružite broj dva!“ rekla je Gordana Rajkov.


Razgovor sa osobama sa invaliditetom u Nišu
14 januar 2007.

Gordana Rajkov, kandidatkinja za poslanicu na listi G 17 PLUS, srela se sa članovima Društva osoba sa posledicama cerebralne paralize u Nišu u prostorijama ove organizacije. U razgovoru koji se vodio i uz prisustvo gospodina Baneta Jovanovića, predsednika OO G17 PLUS i kandidata za narodnog poslanika, bilo je govora o teškoćama koje ova organizacija ima oko obezbedjenja prostora za aktivnosti svojih članova, o problemima u obrazovanju i zapošljavanju, kao i materijalnom statusu osoba sa posledicama cerebralne i dečije paralize. Rajkov je govorila o neophodnosti aktivnog učešća i zajedničkog delovanja osoba sa invaliditetom u rešavanju njihovih pitanja i potrebi za dobijanjem pravovremenih informacija o onome što država i lokalna zajednica rade ili ne rade da bi se problemi brže rešavali. Tokom posete, gospodin Jovanović, uručio je dva računara za potrebe Društva koji će doprineti unapredjenju njihovog rada i omogućiti bolji pristup članova organizacije informativnim tehnologijama.


Konvencija G 17 PLUS u Nišu
14. januar 2007.


Sa ostalim poslaničkim kandidatima G 17 PLUS, Gordana Rajkov učestvovala je i na Konvenciji stranke u Nišu u Hali sportova Čair, na kojoj je bilo više hiljada okupljenih gradjana. Medju njima bio je i jedan broj osoba sa invaliditetom iz Niša i okolnih gradova koji su došpli da daju podršku svojoj koleginici Gordani Rajkov.